Lady Macbeth

Premiär 5/6 kl 19, spelas även 6/6 kl 18
MYSK i samarbete med World Dance Company
3:e Våningen, Scenen

Lady Macbeth beskriver en människa vid avgrundens rand, på vägen mot ett moraliskt förfall, där maktmissbruk och begär urholkar själen.

Lady Macbeth 5-6 juni -anette pooja

 

Föreställningen finner sin början i frågan; vad är det som formar en människa med maktmissbruk. Berättelsen vill belysa människovärde i dagens samhälle av diskriminering och orättvisa. Hur kan vi värja oss mot att falla in i offerroller, övervinna maktmissbruk och vända fiendskap till vänskap?

Lady Macbeth är baserad på William Shakespeares karaktär i dramat Macbeth.
Det är en genreövergränsande produktion som rör sig mellan Odissi indisk klassisk danskonst, västerländskt dramatik och komponerad musik.

Odissi är en av de åtta klassiska danserna i Indien. Ursprungligen framfördes dansen av Maharis, tempeldansöser, i de heliga templen i Orissa, i östra Indien. Dansen var en del i den dagliga ritualen tillägnad guden Jagannath, en aspekt av Vishnu. Idag är Odissi en spridd scenkonst världen över. Den anses vara en av de lyriska danserna i Indien. Den kännetecknas av sin skulpturala hållning och mudras, handgester. Budskapet förmedlas genom alla kroppsrörelser, ansiktsuttryck och genom den innersta kärnan, känslan.

Anette Pooja är utbildad i klassisk Odissi mellan 1997-2003 i Indien med stöd från ICCR (Indian Council for Cultural Relations). Hennes guru är Sujata Mohapatra vid Srijan i Orissa. Det var med arbetet på teatern som intresset väcktes för klassisk Odissi. Dansen består av berättande, traditioner och den utmanande fysiska träningen. Sedan 2003 undervisar Anette Pooja Odissi och Bollywood på World Dance Company. Tillsammans med skådespelaren & dramaturgen Leonard Stephán är de konstnärliga ledare i MYSK Indisk Dans & Magisk Teater. MYSK arbetar med både traditionella scenuttryck och nyskapande och gränsöverskridande projekt. MYSK och Anette Pooja får årligen kulturstöd från Indiska Ambassaden för sin verksamhet att sprida indisk scenkonst i Göteborg.

Medverkande:
Lady Macbeth, koreografi, dans & mask: Anette Pooja
Regikonsult & dramaturgi: Leonard Stephán
Foto Eklima Bazyar