Viktor Fröjd

Biografi:

Viktor Fröjd är en danskonstnär baserad i Malmö. Han har studerat vid den 1-åriga streetdanceutbildningen på Åsa folkhögskola och har en kandidat i danspedagogik med inriktning street från Dans och Cirkushögskolan. Han har undervisat i house och hip hop sedan 2008, varit dansare i ett flertal föreställningar och koreograferat och turnerat med ett antal föreställningar.

Genom musiken och fester hittade han till dansen och värderar utbytet mellan rörelsen och musiken och utbytet mellan personer. Hans grund är freestyle och teknikerna är hip hop och house. Jamma, klubba och battles har varit en stor del av resan för att lära sig om kulturen, utvecklas och utmana sig själv. Battles som Viktor har vunnit är bland andra Hip hop weekend Kalmar 2015, United Dancers of Europe Kanarieöarna 2015, Grounded Grooves Köpenhamn 2014, Urban Moves Oslo 2012.

Som koreograf har han intresserat sig kring tid, fenomenet början och ärlighet.

De senaste verken, soloföreställningen ”Welcome to my house” (2017) och ”Var dag” (2017) behandlade ämnet ärlighet och turnerade i södra Sverige. Det nordiska samarbetet ”Nod” (2017) dekonstruerade streetgenrens rörelser och ideér och hade premiär på Dansens Hus i Stockholm och spelades på URB-festivalen 2018 i Helsingfors. Hans tidigare stycken Tugg (2014) och ”En slags mellan” (2015) har båda haft premiär på Dansens hus i Stockholm.

Arbetat som dansare bland annat i föreställningen Res dig (2013) producerad av Regionteatern Blekinge Kronoberg, Rekonstruktion (2016) koreograferad av Lucas Carlsson och Iceolo (2018) koreograferad av Brian Madika. Undervisning har alltid intresserat och varit en del av yrkeslivet, har bland annat undervisat på Dans och Cirkushögskolan, Stockholms dramatiska institut, Danscentrum Syd, Danscenter Stockholm och har gett workshops runt om i Sverige och Europa. Sedan 2017 är han verksamhetsledare för Iver som är en organisation som arbetar med att främja streedance som samtidsdans på en professionell nivå genom att producera föreställningar, arrangera events och battles. Senast arrangerade han Juste Debout Nordic, uttagningen till värdens största streettävling i Malmö.

Klassbeskrivning:

En klass för alla som improviserar eller freestylar. Klassen är baserad på de arbetssättet som utarbetades och användes under processen av improvisations-föreställningen Var dag. Var dag är ett förslag / en idé om hur man arbetar ur en freestyledansares perspektiv i skapandet av scenkonst / dans på scen. Är det möjligt att behålla essensen av sin dans gentemot sig själv och sin genre i en scenisk kontext?  Strävan är att få oss att lyssna på oss själva, varandra och situationen. Att göra oss medvetna om de impulser som kommer till oss och att följa dessa ”ärliga” impulser istället för att fokusera på idéer om vad det ska vara eller hur det ska se ut. Istället för att använda termen arbetsmetoder använder vi ordet förberedelser. Förberedelser för att komma djupare och närmare vår egen dans.

Se trailer ur ”Vardag” här.