Torbjörn Stenberg

 

 

 

 

 

 

 

Klassbeskrivning:
Måste nog säga att jag är mest influerad av Maestro Alfredo Corvino, en mycket noggrann Cecchetti lärare som fokuserade på anatomi, musikalitet, energi och motstånd som grundprinciper bakom rörelser för att skapa en dansare och förlänga en danskarriär.

David Howard och Stanley Williams med deras amerikanska balett har också starkt påverkat min syn på balett som en traditionsrik konstform i konstant utveckling.

Biografi:

Har undervisat sen 1978, gästpedagog på Balettakademien i Göteborg, FUSE, Daglig träning för proffsdansare i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Malmö, Universitetet i Rio de Janeiro, Borås Dansensemble, Skånes Dansteater, Internationell sommarkurs i Sibirien m.m.

Dansar- och Koreografutbildning från The Juilliard School med kurser hos Merce Cunningham, Paul Taylor och School of American Balett i New York. Han har arbetat med koreografer som Ohad Naharin, Moses Pendelton, Håkan Mayer och Eva Lilja. Torbjörn har turnerat med egna koreografier i ett kvarts sekel, och har arbetat som dansare, skådespelare, musikalartist, koreograf, pedagog, föreläsare i Brasilien, Finland, USA, Danmark, Sibirien, Belgien, Nederländerna, Hong-Kong, Taiwan, Norge ,Tjeckoslovakien och Spanien.

Har alltid stått på tre ben inom dansen, det sceniska, det pedagogiska och det koreografiska .

Och visste ni…Torbjörn har som musikalartist i Finland blivit jämförd med Jonas Gardell och som koreograf likställd med Mats Ek och Matthew Bourne för sina radikala tolkningar av svanar…