Torbjörn Stenberg

 

 

 

 

 

 

 

Klassbeskrivning:

Arbetar utforskande för att få tillgång till kroppens alla rörelsemöjligheter. Med begränsningar i improvisationssituationer öppna upp för ett friare arbete.

Devis:
”Det finns en vitalitet, en livskraft, en energi, en tempoökning som översatt genom kroppen blir aktion, och eftersom det bara finns en av varje individ genom alla tidsåldrar blir uttrycket unikt. Om det blockeras, kommer det aldrig att existera i något medium och blir för alltid förlorat. Världen kommer aldrig att få det. För mig är det ett privilegium att arbeta med människor i en konstform där det egna personliga uttrycket hittar bottnar i känslotillstånd vi alla delar.”

Biografi:

Har undervisat sen 1978, gästpedagog på Balettakademien i Göteborg, FUSE, Daglig träning för proffsdansare i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Malmö, Universitetet i Rio de Janeiro, Borås Dansensemble, Skånes Dansteater, Internationell sommarkurs i Sibirien m.m.

Dansar- och Koreografutbildning från The Juilliard School med kurser hos Merce Cunningham, Paul Taylor och School of American Balett i New York. Han har arbetat med koreografer som Ohad Naharin, Moses Pendelton, Håkan Mayer och Eva Lilja. Torbjörn har turnerat med egna koreografier i ett kvarts sekel, och har arbetat som dansare, skådespelare, musikalartist, koreograf, pedagog, föreläsare i Brasilien, Finland, USA, Danmark, Sibirien, Belgien, Nederländerna, Hong-Kong, Taiwan, Norge ,Tjeckoslovakien och Spanien.

Har alltid stått på tre ben inom dansen, det sceniska, det pedagogiska och det koreografiska .

Och visste ni…Torbjörn har som musikalartist i Finland blivit jämförd med Jonas Gardell och som koreograf likställd med Mats Ek och Matthew Bourne för sina radikala tolkningar av svanar…