INBJUDAN TILL DANSENS DAG I GÖTEBORG

Dansens-dag-facebook

 

2016 inleds en satsning på den professionella dans­konsten i Sverige. Det firas i Göteborg på Dansens dag den 29 april!

Vi bjuder in koreografer, dansare, producenter, arr­angörer, scener, organisationer och myndigheter som arbetar med dans. Syftet är att sprida kunskap om den nya danspolitiken och att samtala om vad som planerats och ska göras.
.
Den nya danspolitiken medför förbättringar för danskonsten och dess publik. Samtidigt återstår det fortfarande för politiker och fackliga organisationer att möjliggöra rimliga arbets­- och produktions­ villkor för den ”fria” danskonsten.
 .
Så här sammanfattar Kulturrådet och Konstnärsnämnden situationen i sin översyn: ”Konstområdet kan sägas ha nått det möjligas gräns inom ramarna för sina nuvarande produktionsresurser, dvs området självt uppfyller allt vad det offentliga kan begära. Om man med kulturpolitiska målsättningar vill få till en större utveckling med en större tillgänglighet gentemot publiken måste det offentliga ta initiativet och förstärka resurserna.”
 .
På kvällen visar Atalante två föreställningar: Depurazione av Eva Ingemarsson och Cracked av Annika Vestel. Sedan blir det efterfest i foajén.
Dansens dag arrangeras av Danscentrum Väst i sam­arbete med 3:e våningen, Atalante, Skogen och alla medverkande.
 .
Varmt välkommen!
DANSCENTRUM VÄST
.
.
.

Programmet för Dansens Dag finner du via denna länk eller här nedan!
Det är FULLBOKAT till Dansens dag. För kölista gäller endast e-post till:
anders.carlsson@danscentrum.se

.

 .
.
.

Program Dansens Dag 2016

.
10.00 – 11.30

PLATS:
DANSCENTRUM VÄST

Daglig träning för
professionella dansare på

Danscentrum Väst
.

Balett med Helle Saxil. Pianist: Mariana Palacios
 .
Helle Saxil är utbildad i Köpenhamn,London och New York och har varit anställd vid Stora Teatern och GöteborgsOperan där hon haft flera solistroller.
 .
Mariana Palacios arbetar som frilanspianist inom dansvärlden, mestadels i Skandinavien. Vid sidan av detta arbetar hon även med egna konstnärliga projekt inom film och teater.

 .

11.30 – 13.00

Lunch
 .
Självorganiserat på valfri plats. Röda Sten Konsthall och Klippans konstcafé serverar god lunch inom bekvämt promenadavstånd från 3:e våningen.

.

13.00 – 13.15

PLATS:
3:E VÅNINGEN

Invigning av
Dansens dag 2016
.

Lars Persson och Gun Lund hälsar välkomna till 3:e våningen. Introduktion till dagen av Anders T Carlsson, verksamhetsledare Danscentrum Väst. Mariya Voyvodova, ordförande Kulturnämnden Göteborg och Lars Nordström vice ordförande Kulturnämnden Västra Götlandsregionen inviger tillsammans Dansens dag 2016.
 

.

 13.20 – 14.20


PLATS:
3:E VÅNINGEN


Dansen som
kulturpolitiskt område
– bakgrund & nulägesanalys


Greta von Rosen Stövind – handläggare Kulturrådet
Ann Larsson – direktör Konstnärsnämnden
Myriam Mazzoni – dansutvecklare Göteborgs Stad
Eira Högforsen – dansansvarig Västra Götalandsregionen

Moderator:
Cecilia Suhaid Gustafsson – konstnärlig ledare Atalante


.

14.20 – 14.50

PLATS:
3:E VÅNINGEN

Återinvigning av
3:e våningens dansbibliotek & fika

 

3:e våningen återinviger sitt bibliotek och dansarkiv som flyttats till ett nytt rum med fler volymer, fler dansfilmer och bättre tillgänglighet. Dansforskare Astrid von Rosen håller ett kort anförande.

För en så flyktig konstform som dans är det viktigt med historia och arkiv. Det medför möjlighet för 3:e våningen och andra att sätta upp äldre verk och på så sätt bidra till det levande rörliga arkivet!


.

14.50 – 15.20

PLATS:
3:E VÅNINGEN

Produktions- & arbetsvillkor
för frilansande dansare
& koreografer

 

Ann Larsson – direktör Konstnärsnämnden
Kerstin Abrahamsson – Dansavdelningens styrelse, Teaterförbundet.
Greta von Rosen Stövind – handläggare Kulturrådet

Moderator:
Marika Hedemyr – koreograf


.

 15.25 – 16.30

PLATS:
3:E VÅNINGEN

Presentation av vad som
skall göras för att förbättra
villkoren för danskonsten
– följt av samtal med publiken

 

Greta von Rosen Stövind – handläggare Kulturrådet
Ann Larsson – direktör Konstnärsnämnden
Mia Larsson – danschef Riksteatern
Eira Högforsen – dansansvarig Västra Götalandsregionen
Myriam Mazzoni – dansutvecklare Göteborgs Stad

Moderator:
Anders T Carlsson – verksamhetsledare Danscentrum Väst16.40 – 17.00

PLATS:
3:E VÅNINGEN

Kritikernas pris delas
ut till koreografen
Jeanette Langert

 

Svenska Teaterkritikers Förening samlar landets professionella, kontinuerligt verksamma kritiker inom scenkonstområdet och delar årligen ut priser för ”nyskapande eller på annat sätt betydande insatser inom svensk teater”. För 2015 går Danspriset till koreografen Jeanette Langert. Motiveringen lyfter bland annat fram att hon under året befäst sin ställning som spjutspetskoreograf med verk som är djupborrande, minimalistiska lekar på dödligt allvar.

Prisutdelare är Lis Hellström Sveningson och Liv Landell Major, styrelseledamöter i Svenska Teaterkritikers förening och båda verksamma kritiker med Göteborg som bas. De presenterar priset med motiveringen och samtalar därefter med Jeanette Langert.


.

17.00 – 19.00

Middag

Självorganiserad middag på valfri plats. Det finns flera bra restauranger vid Atalante. Vi rekommenderar Tre indier, Spisa eller Gyllene Prag.


.

19.00 – SENT

PLATS:
ATALANTE

Föreställningar &
efterfest på Atalante

 

Depurazione och Cracked. Två koreografer Eva Ingemarsson och Annika Vestel. Två solon och två olika generationer. Scenen fylls av ett blåskimrande sidentyg och en sönderfallande spegelklänning. Utgångspunkterna är centrumpunkten i rummet och scenografiska formationer som löses upp och blir en del av dansarens kropp.

Efter föreställningen blir det efterfest i foajén med mingel, dans och dj med Studiokalejdo och Cha Me Suena.

Studiokalejdo är en feministisk konst-och VJ-duo som undersöker gränslandet mellan det visuella och det auditiva. Dansant elektronisk musik och visuals i ett försök att krossa normativa begränsningar och öppna upp för ett mer inkluderande dansgolv där alla kroppar tillåts ta plats.

Dj Cha Me Suena är Cha Blasco – kompositör, musikproducent och ljuddesigner från Barcelona som är baserad i Göteborg. Han har som kompositör berikat många scenkonstverk på Göteborgs kulturscen de senaste åren, och hans musikaliska repertoar som DJ bottnar i ett brett spektrum av möjligheter.


 .

LIVE-SÄNDNING

På grund av tekniska problem (internetuppkopplingen är för svag nedströms) måste live-sändningen ställas in. Panelsamtalen kommer istället att spelas in med en kamera och sedan publiceras så att du kan titta i efterhand (det tar några dagar innan vi hinner publicera). Här kan du titta när det är klart: http://bambuser.com/channel/Natverkstan

 .

FÖRBEREDANDE LÄSNING

De här texterna är viktiga att ha läst för att veta hur den offentliga analysen och förslagen ser ut. Texterna finns på nätet. Tre av dem finns även i tryckta versioner att beställa via respektive avsändare.

Översyn av statens nuvarande insatser inom dansområdet
Konstnärsnämnden & Kulturrådet 2015

Västra Götalandsregionens Kulturplan 2016-2019
Västra Götalandsregionen 2015

Översyn av danskonstens förutsättningar i Göteborg
Göteborgs Stad 2014

Göteborgs Stads Kulturprogram
Göteborgs Stad 2013

.

ANMÄLAN

Anmälan görs via den här länken: http://ow.ly/10iyls

senast den 27 april.

.

PRISVÄRT BOENDE I GÖTEBORG

Danscentrum Väst har avtalat med STF Göteborg City Hotell. Rummen kan endast bokas via e-post innan 15 april: goteborgcity@stfturist.se

Uppge koden: Dansens dag