Två unika dansdagar i Vänersborg!

“Tricky Business – Two Dancing Days in Vänersborg”. Under den rubriken sätter Vänersborgs kommun under två dagar (27-28 november) extra fokus på dansfrågor och särskilt på hur danskonsten kan bli mer tillgänglig för alla invånare. Satsningen stöds av Västra Götalandsregionen och förhoppningen är att detta arrangemang kan återkomma regelbundet i syfte att göra Vänersborg till en mötesplats för dansutveckling i regionen.

De båda dagarna är fyllda av spännande programpunkter öppna för alla. För de som tar del av programmet på dagtid ingår föreställningarna och dansfilmen utan kostnad. Annars kan man köpa lösa biljetter till dessa evenemang på Folkets Hus i Vänersborg.

Vi har fått många lovord för programmet och en godbit vi gärna lyfter fram är att ”dansgurun” Efva Lilja kommer för att prata om dansens betydelse för både individ och samhälle. Lördagens föreställning där tre fantastiska dansare och koreografer, med Helena Franzén i spetsen, visar varsitt solo ser vi också fram emot med glädje. Många dansare lockas förstås av att gå på workshops med dansare från GöteborgsOperans danskompani.

En fjäder i hatten tycker vi också det är att vi ha lyckats boka två programpunkter som sedan har blivit nominerade till varsitt pris på Scenkonstgalan i Göteborg. Det är Francesco Scavetta som nominerats till ”Årets Formförnyare” för sitt arbete med Vitlycke Centre for Performing Arts och Elin Hermansson som nominerats till ”Årets Magi” för sin föreställning Rörelsen får aldrig rynkor som visas på Stora Biografen 27/11 kl. 16.00. Programmet i sin helhet hittar du längre ner och i den bifogade filen.

För mer information kontakta kultursekreterare Klara Blomdahl på
Telefon 0701-629513 eller via klara.blomdahl@vanersborg.se.

PROGRAM

Tricky_Business_Facebook(2)

FREDAG 27/11
Lokal: Vänersalen, Mötesplats Vänersborg, Vänerparken 5
09.30 Kaffe
10.00 Har alla rätt att dansa & hur blir dansen allas?
Veera Suuvalo Grimberg och Emilia Wärff från danskompaniet Spinn delar med sig av sina erfarenheter kring dans av, med och för funktionshindrade.
11.00 Att faktiskt nå ut med dans till nya grupper
Erfarenheter från två ”uppsökande” dansresidens under 2015 i Vänersborg:
”Mittpunkten är ett paradis” med Claire Parsons Co
& ”Moving City” med ReAct!
12.00 Lunch
13.00 Ska det dansas ute i skogen?!
Vilka utmaningar och fördelar finns med dansprojekt utanför städerna?
Francesco Scavetta berättar framgångssagan om Vitlycke Centre for
Performing Arts som han grundat i Tanum. Eva Pettersson, kulturchef i
Tanum, bidrar med sitt perspektiv på Vitlycke.
13.50 Kaffe
14.15 Dans som utvecklar både individ och samhälle
Efva Lilja, en av Sveriges allra mest välmeriterade dansprofiler, ger sin syn på varför dansen är nödvändig i dagens samhälle.
15.45 Danspromenad till Stora Biografen
Unga dansare från Vänersborg leder vägen genom staden.
16.00 Rörelsen får aldrig rynkor
Dansföreställning på Stora biografen med åtta dansare i 70-årsåldern.
Koreograf: Elin Hermansson
17.00 Moving City
Utomhusföreställning med ReAct!
17.30 Mingel med musik
Avrundning av dagen med samtal över en smörgås i CK:s gamla lokaler på Edsgatan 18. Danska kammarmusikgruppen Lydenskab spelar.
19.00 Män som dansar
Filmvisning på Stora Biografen. Filmare: Susanne Svantesson

LÖRDAG 28/11
Lokal: Danssal M308, Mötesplats Vänersborg, Vänerparken 5
09.00 Modern improvisationsteknik
Danielle de Vries, dansare i GöteborgsOperans danskompani, ger en klass med fokus på improvisation och kroppens tillgångar och
möjligheter för rörelse.
10.30 Releaseteknik à la Colombia
Svenska dansaren och koreografen Aleksandra Rudnicka är verksam i Colombia och ger en workshop inspirerad av releasetekniken Piso Movil (rörligt golv) som det colombianska kompaniet Corticinesis arbetar med.
12.00 Lunch
13.30 Klass i grundläggande akrobatik för dansare
Simone Deriu är dansare i GöteborgsOperans danskompani, men har ett förflutet som gymnast innan han bestämde sig för dansen. I denna workshop lär han ut de grundläggande verktygen för att kunna stå på händer på ett sätt som gör det användbart och inspirerande för dansare, pedagoger och dansintresserade.
14.30 Performanceworkshop
Dans- och performancegruppen ReAct ger en intensiv och inspirerande workshop i performancekonstens ädla konst.
15.00 Fika och avslutning
19.00 3 x danssolo på Vänersborgs Teater
Föreställning där de kvinnliga koreograferna och dansarna Helena Franzén, Danielle de Vries och Aleksandra Rudnicka bjuder på varsitt modernt solo!