Maria Naidu

DANCING EARTH 2014 International Cultural Artist Ambassador
© Paulo T. Photography
photo asst: Lauren Verdeza
www.PauloT.com

Biografi:

Maria är en mångfacetterad scenkonstnär vars långa karriär tangerat flera olika områden inom dans och teater. Hon är utbildad på Balettakademien i Göteborg 1983-85 och på Alvin Ailey American Dance Center i New York City där hon bodde och verkade i tretton år. Det  åtta år långa samarbetet där med koreografen Jennifer Muller, som medlem i hennes internationellt turnerande danskompani THE WORKS har utan tvekan påverkat och influerat hennes förhållande till danskonsten.

Konstnärsskapet grundas i en djup passion för danskonst, en stark tillit till dess förmåga att kommunicera gränslöst och genomsyras av nyfikenhet och lust.  Dans och rörelse alltid är huvudingredient men kompleteras ofta med andra konstarter, gärna i samarbete med andra konstnärer. Utmärkande är en mångfald av texturer, teatrala detaljer och underfundig humor. Frågor som intresserat henne att konstnärligt utforska de senaste åren berör identitet, kulturell/etniskt tillhörighet, kroppsideal och representation.

Marias verk har visats i 14 länder på fem kontinenter.

Hon har även koreograferat för teater och operaföreställningar (Norrlandsoperan, Vadstenaakademien, Raseborgsoperaförening, Malmö Opera, Malmö Stadsteater, Teater 23, Teaterhögskolan Malmö, Helsingborgs Stadsteater, Moomsteatern) samt arbetat som repetitör för NorrDans i Härnösand (2002) och Carte Blanche i Bergen, Norge (2009-11).

Hon var en av grundarna till kooperativet Rörelsen-Koreografer i Skåne.

Klassbeskrivning: Maria Naidu kommer att undervisa en modern teknikklass, utvecklad av Jennifer Muller/ i New York på 70- talet. Klassen börjar med övningar stående på golvet och fortsätter sedan till stången för att avslutas med rörelserövningar över golvet