Aktuellt

Medverka på DANSENS DAG den 29 April på Atalante

 

Vi i Danscentrum Väst vill uppmuntra våra medlemmar att fira Dansens Dag den 29 April på Atalante. Nedan kan ni läsa en inbjudan från Danskalendern och Atalante om hur NI kan medverka!

 

Hej koreografer och dansare! (English below)

29 april är det Dansens Dag och vi på Danskalendern ihop med Atalante vill fira och lyfta extra mycket. Denna Dansens Dag vill vi fokusera på koreografer/dansare och föreställningar som spelas i vår region. Vi skulle gärna vilja sprida 60sek dans i alla sociala medier. Vi behöver ER hjälp att realisera detta!

Skicka gärna 60sek filmklipp till oss så snart som möjligt så delar vi detta som en upptakt och på Dansens Dag så klipper vi ihop detta till en enda lång kortfilm och visar. (OBS! Ni kan använda redan befintligt/äldre material)

29 april kl 16:00 firar vi i Atalantes foajé! Vi visar filmen, bjuder på bubbel och ni får gå på det norska dansgästspelet ”Jag är Kosmos” med Siri & Snelle för 80 kr kl 17:00.

Maila filmerna till: hello@golddiggerproductions.se (tänk på att filma i liggande format!)

Sprid ordet i era närverk!

Glöm inte att anmäla era föreställningar som spelar i vår region så lägger vi upp det på danskalendern.se

_____________________________________

Hi choreographers and dancers!

April 29th is International Dance Day and we in the Danskalendern together with Atalante want to celebrate this with you. This Dance Day we want to focus on choreographers / dancers and performances played in our region. We would love to spread 60sek dance in all social media. We need your help to do this!

Please send 60sek movie clips to us as soon as possible and we will share this the week before International Dance Day. We will put this together as shortfilm to present at Atalante April 29th. (NOTE: You can already use existing / older material)

April 29 at 4:00 pm we will celebrate in Atalante’s foyer! We show the short film, have some drinks and you can se Norwegian dance performance ”I’m Cosmos” with Siri & Snelle for 80 kr at 17:00.

Mail your clip to: hello@golddiggerproductions.se (be sure to film in landscape format!)

Spread the word in your network!

Do not forget to send in your performances that play in our region and we will post it on danskalendern.se

Subjazz gästar Danscentrum Väst 18-20 MAJ

Missa inte detta tillfälle! Anmäl er nu. Sista ansökningsdag: 29 April. Mer info och anmälan finner du här!

REPERTOARWORKSHOP MED ”SUBJAZZ” 18-20 MAJ på Ärlegården, Danscentrum Väst

i ledning av koregrafduon Karl-Erik Nedregaard och Knut Arild Flatner

Ett samarbete mellan Kulturakademin, Dansalliansen & Danscentrum Väst.

 

Kursbeskrivning:

Subjazz består av den koreografiska duon Karl Erik Nedregaard och Knut Arild Flatner. Subjazz är produktionsbaserad och deras konstnärliga uttryck rör sig främst i gränsen mellan jazz och samtida dans.

Den här workshopen ger en inblick och kunskap i deras koreografiska uttryck där du som deltagare får möjlighet att lära känna och ta del av den repertoar och några av de verk som Subjazz har presenterat på olika scener. Dessa är Styx, Sticks & Stones och Jiggy. Workshopen omfattar ”contemporary jazz”, ”traditionell jazz” och ”Fosseinspirerad jazz”. Fokus kommer att ligga på tolkning av stilar, uttryck, dynamik och musikalitet. Dagarna avslutas med en informell visning där deltagarna kan bjuda in vänner och bekanta.

Varje dag börjar med uppvärmning.

Tid: Fredag kl: 14-17, Lördag & Söndag kl: 10-17

Läs mer om Subjazz här:

Hemsida

Facebook

DANSCENTRUM VÄSTS SOMMARRESIDENS 2018

 

I syfte att stärka förutsättningarna för produktions- och repertoararbete, konstnärlig utveckling och fördjupning erbjuder Danscentrum Väst i samarbete med Göteborgs Stad och Kultur i Väst ett antal sommarresidens. Dessa kan sökas endast av medlemmar i Danscentrum Väst.

Sommarresidensen 2018 kan äga rum under veckorna 26 – 32 och innefattar minimum en vecka eller max två veckor.

Sista ansökningsdag är den 2 maj 2018

Ansökan mailas till: vast@danscentrum.se

 

RESIDENSPLATSER:

• Fri studiotid i studior inom Göteborg veckorna 26 – 32

Tillgång till studio under en eller två veckor.

• Stora Teatern veckorna 28-29

Studio inklusive bostad.

Den som beviljas något av ovanstående residens kommer att delta i utlottningen av ett antal stipendier om 10.000 kr.

• Scenkonst Gerlesborg, vecka 27-28 eller 28-29

I residenset ingår studio och boende för max 4 personer i 2 veckor. Residenset innefattar även ett stipendium om 5000 kr för produktionskostnader och ett stipendium à 4000 kr per deltagare.

Mer information här.

• Bjällansås Studio, 19 juli – 2 augusti

I residenset ingår studio och boende för 2 personer (delat rum) i 2 veckor. Residenset innefattar även ett stipendium om 5 000 kr i produktionskostnad och ett stipendium à 4000 kr per deltagare.

Mer information här.

Övrig information: Båda studiorna har trägolv. Gerlesborg och Bjällansås ligger lite avsides och det är därför en fördel att ha tillgång till bil för resor och inköp.

 

I ansökan skall ingå:

Sökandes namn, adress, mobilnummer och e-mailadress.

Vilket eller vilka residens som ansökan avser.

Önskemål om vilka veckor eller vilken vecka du önskar residenset. Vänlig ange alla veckor som är möjliga om flera alternativ finns.

Övriga medverkande i residenset.

Beskriv VAD du vill arbeta med.

Beskriv VAD du vill uppnå med residenset.

Beskriv om du har särskilda behov, t ex plats för rekvisita, dansmatta m.m

Om antalet sökande överstiger tillgångar på studios kommer ett urval att göras baserat på ansökan. Beslut om sommarresidens fattas av styrelsen och meddelas per e-mail den 10 maj.

För dem som beviljas sommarresidens kommer det att i september anordnas en kväll där alla kommer att få möjlighet att träffas och dela med sig av sitt residens: presentera, dela erfarenheter och visa sitt arbete.

 

Välkomna med era ansökningar!

/ Danscentrum Väst

Elin Svensson blir Verksamhetskoordinator på Danscentrum Väst

Elin Svensson har arbetat som producent och marknadsförare inom främst teater och dans sedan 2001. Hon har bl.a. arbetat på Teater Tamauer/Hagateatern, Folkteatern i Göteborg, Teater 23 i Malmö och med Peter Svenzon/Art of Spectra. Senast kommer hon från Vara Konserthus där hon arbetat som produktionschef och dans- och teaterproducent, bokat föreställningar och drivit residensprojekt. Elin har inblick i centrumbildningarnas organisation genom att ha varit en del av Teatercentrums styrelse 2008-2015, både som ledamot och vice ordförande.

Elin Svensson tillträder den 1 september 2018.

Vi hälsar Elin mycket varmt välkommen och ser fram emot ett inspirerande  samarbete!

Ansök till SCENKONSTDAGAR FÖR BARN OCH UNGA

Inbjudan intresseanmälan för producenter till:
SCENKONSTDAGAR FÖR BARN OCH UNGA
9, 10 och 11 oktober SKÅNE 2018

Scenkonstdagarna i Skåne

Årets scenkonstdagar i Skåne äger rum i Hässleholm i olika lokaler. Under tre dagar visas ca 24 hela föreställningar och det spelas två parallellt. I allra möjligaste mån ordnar vi även barnpublik som ser föreställningen tillsammans med våra tillresta kulturombud.  Den 9 oktober visas produktioner för målgruppen 1- 5 år ca, 10 oktober målgrupp 6- 10 år och till sist den 11 oktober produktioner för åldern 11- 15 år samt även gymnasieproduktioner.

Föreställning och urval

För att en föreställning skall bli aktuell för scenkonstdagarna, får den tidigare inte ha visats i sin helhet vid någon utbudsdag i Skåne. Den ska även vara tillgänglig för turné under säsongen 2018/19.

Se till att ha uppdaterad och fyllig information på www.scenkonstportalen.se.
Har produktionen ni vill visa upp redan haft premiär, ber vi er sända oss en länk, med ett utdrag ur eller hela föreställningen. För er grupper som inte är skånska kontakta gärna Riksteatern Skåne om ni är i Skåne och spelar, för möjlighet att se föreställningen. Riksteatern Skåne har även en referensgrupp för scenkonstdagarna bestående av ca 10 kultursamordnare och andra arrangörer inom scenkonst barn och unga. 

Producentmässa

Liksom tidigare kommer vi även att ha en ”producentmässa”, där de grupper som vill kan presentera sig. I teaterfoajén i Hässleholm Kulturhus kommer att ges möjlighet att ha ett bord och sprida sin information och knyta kontakter med vår tillresande publik av teaterombud. Tiderna kommer vara på morgonen innan första föreställning samt vid eftermiddagsfikan.

Deadline för anmälan 4 april!
Senast den 4 april behöver vi ha era uppgifter för att ni ska kunna finnas med i vårt urval.

Här är länken för anmälan: ANMÄLAN

Se vår hemsida www.skane.riksteatern.se under fliken ”Barn och unga” för mer info!

Nya residens att söka!

 

Ansök senast 9 april!

 

Nu öppnar Rum för Dans för två sökbara residens med olika inriktning i juni i Varberg och Kungsbacka:

Varberg 4 – 15 juni:

Residenset görs i samarbete med Teater Halland och arbetslokaler finns i deras teaterhus i Varberg. Residenset är öppet för sökande som vill påbörja ett arbete, eller som befinner sig i en arbetsprocess.

I residenset ingår boende för 3 – 5 personer, samt ett arvode på 10 tkr per person på faktura. Blackbox 15 x 15 m med trägolv, dansmatta yta 14 x 8 m. Tillgång till viss teknik efter överenskommelse. Boende i Varberg i litet hus för gemensamt hushåll och 3 sovrum med plats för 3-5 personer. Resa till Varberg sker på egen bekostnad.

Kungsbacka 18 – 29 juni:

Residenset vänder sig till koreograf/ kompani som är i arbete med ett verk och som vill pröva sceniska eller tekniska idéer eller som arbetar mot en planerad premiär.

I residenset ingår tillgång till dansstudio med speglar, tillgång till Kungsbacka Teaters scen med befintlig teknik och visst stöd av teknik personal eft ök. Det ingår inte boende, men ett resestöd på 6000 kr samt ett produktionsstöd på 20 tkr som utbetalas mot faktura (F-skattsedel).

Så här söker du:

Alla som är professionellt verksamma danskonstnärer i Sverige kan söka.

Beskriv vad du vill arbeta med, och vilka som ska medverka i residenset. Skicka gärna med länk till tidigare arbeten eller material från pågående repetitioner.

Efter avslutat residens vill vi göra en utvärdering tillsammans med dig och att du också skriver en redogörelse för arbetet under residenset.

Vi vill ha din ansökan senast 9 april.

Maila din ansökan till: rumfordans@regionhalland.se

Har du frågor kontakta producent Marie Jönsson, marie.e.jonsson@regionhalland.se eller mobil/sms 0705 424531.

Läs mer om residensen här.

 

Övrig residensverksamhet

Rum för Dans är också en samarbetspart i skapandet av nya dansverk. Residensen är ett sätt att tillsammans med gästande koreografer och kompanier producera nya föreställningar utan att ha en egen fast ensemble.

Repetitioner och produktionsarbete med de nya verken sker i första hand på våra scener Falkhallen i Falkenberg och Kungsbacka Teater.

Rum för Dans har arbetat med två nivåer av residens:

Samproduktion med kompani som resulterar i föreställning

Work-in-progress-residens där vi erbjuder lokal/scen, teknisk support, viss producenthjälp och ekonomiskt stöd. Detta vänder sig till konstnärer/grupper som är i arbetsprocess och utan krav att arbetet skall resultera i en färdig föreställning.

Vi har tidigare samarbetat med Carmen Olsson, Cie CIDT, ilDance, Karolin Kent, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Helena Franzen, Iraqi bodies, We collective, Sebastian Lingserius, Oskar Frisk och flera andra.

Har du andra frågor om residens är du också välkommen att kontakta Marie Jönsson marie.e.jonsson@regionhalland.se

Läs mer om Rum för Dans här.

ANSÖK NU till ”A Surprised body” med Francesco Scavetta. Fåtal platser kvar!

 

A SURPRISED BODY

för professionella dansare och koreografer

ANSÖK SENAST 23 MARS här!

Ett samarbete mellan Kulturakademin, Dansalliansen och Danscentrum Väst

När: fredagen den 13 april- söndagen den 15 april

Vart: Ärlegården Danscentrum Väst

 

Kursbeskrivning

“The Surprised body project is a dance project that focus on a specific movement quality, on structured improvisation, on choreographic and compositional issues related to music and space. With the ”A Surprised Body” workshop I share my personal approach to contemporary dance, based on release technique and influenced by the layering of the experiences made as dancer/choreographer and by my personal practice of tai chi chuan.

The workshop will be introduced by a class that combines tai chi chuan, floor work, hands-on exercises and movement sequences focusing on centre and gravity. The aim is on awakening the internal and external supports and allowing isolation in the limbs and flow in the movement. The image of a body in a constant alert, escaping from a habitual daily body and from any kind of routine. A body more focused on reacting than on acting, on receiving, rather than doing.

The workshop will be an occasion to search for specific qualities of disarticulated movement, layering the experience throughout several proposals and improvisations, challenging and intensifying the body awareness, by approaching the movement avoiding tactics and routines. After a first part dedicated to ground the principals of the work, the workshop will articulate through a series of investigations on the movement and structured improvisations, intended as a conceptual, but also physical and mental challenge.

Movement materials will be transformed and de-structured in several ways, also by intuitive random, through improvisations and composition.

The Surprised body project has been developing, as an ongoing creative process, while creating several new versions of the work while touring in different countries. The

Surprised body project, has never been the same twice, as the structured improvisations always modified the work and local needs and possibilities dictated the shape and context of the actual event.

Since its première in Buenos Aires in October 2010, the project has been successfully presented in 26 countries in Europe, Asia and South America. The teaching project “A Surprised body” has been invited internationally in 42 countries in North, Central and South America, Europe, Africa, Middle and Far East.”

Francesco Scavetta

Mer info finns att läsa här.

Danscentrum Väst Årsmöte 18/4

Kallelse till årsmöte för Danscentrum Väst

Alla medlemmar är varmt välkomna till årsmötet den 18 April kl. 18.00-20.00 på Danscentrum Väst, Ärlegatan 3.

Årsmöteshandlingar finns utskrivna att hämta på kontoret från och med den 4 April.

Verksamhetsberättelse för 2017, Verksamhetsplan för 2018 kommer även att finnas på hemsidan (under rubriken aktiviteter).

Berätta gärna för oss på kontoret om du kommer så vi kan beräkna fikat! Gärna via e-post till vast@danscentrum.se

Välkommen!

Danscentrum Väst

 

Dagordning

1. Mötets öppnande.

2. Fastställande av medlemslista.

3. Upprop och fastställande av röstlängd för mötet.

4. Godkännande av mötets utlysning.

5. Fastställande av dagordning.

6. Val av ordförande och sekreterare för mötet.

7. Val av justeringspersoner tillika rösträknare.

8. Föreningens verksamhetsberättelse för det senaste året.

9. Föreningens ekonomiska berättelse för det senaste året.

10. Revisionsberättelse.

11. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.

12. Fastställande av medlemsavgifter.

13. Verksamhetsplan för det kommande året.

14. Övriga ärenden som styrelsen förelagt årsmötet

15. Motioner och förslag som medlemmarna inlämnat till styrelsen.
16. Val av:

a) styrelsens ordförande för två år framåt.

b) övriga ledamöter för två år framåt.

c) två-tre ersättare i styrelsen för ett år framåt, inbördes rangordnade för rösträtt.

d) en revisor för en tid av ett år.

e) två-tre ledamöter i valberedningen för en tid av ett år, varav en sammankallande.

f) delegater till Danscentrum Riks Årsmöte.

17. Mötets avslutande.

Glöm inte att betala din medlemsavgift. Obetald medlemsavgift= ingen rösträtt.

Cecilia Malmström Olsson blir Verksamhetsutvecklingschef på Danscentrum Väst.

Cecilia Malmström Olsson är fil.dr. i litteratur/dansvetenskap och har varit verksam inom dansområdet under de senaste 35 åren. Hon har arbetat som forskare, lärare, föreläsare och skribent i Skandinavien, Europa och USA. Under många år var hon danskritiker på Dagens Nyheter. Som forskare berör hon dans, estetik och politik ur olika perspektiv, med särskilt fokus på genus och normkritik. Cecilia har som ideellt engagerad styrelseledamot i nationella och internationella dans- och kulturorganisationer, drivit för dansfältet viktiga frågor. 2015-2017 var hon ordförande i Danscentrum (riksorganisationen) samt medlem i Scenkonstbiennalens urvalskommitté.

”Vi är mycket glada över att Cecilia tillträder som Verksamhetsutvecklingschef på Danscentrum Väst och ser fram emot att få arbeta med henne.” Cecilia påbörjar tjänsten den 1 mars.

Mvh Styrelsen DcV