Aktuellt

Julmys på Danscentrum Väst!

Danscentrum Väst bjuder in alla medlemmar till glögg, pepparkakor och mysigt häng!
Kom till Ärlegården 20 december kl 16-19.
Vi ses!

 

 

Workshop med Anna Pettersson på Stadsteatern!

Workshop söker dansare!
Obs kort varsel!
Det går bra att bara komma vid ett tillfälle.

När: 6 dec 10-12.30 samt 13 dec 10-12.30
Plats: Göteborgs Stadsteater
För upp till 10 moderna dansare med stark grundteknik.
Kontakta Anna Pettersson för anmälan och mera information 0704 – 85 00 00
Kostnadsfritt!

Anna Pettersson
Skådespelare och regissör och konstnärlig ledare för Strindbergs Intima teater. Hon har bland annat iscensatt Vildanden på Dramaten samt Måsen och Misantropen på Malmö Stadsteater. 2013 fick hon Svenska Teaterkritikers pris, Dagens Nyheters Kulturpris samt TCO:s kulturpris för sin uppsättning av Fröken Julie. Är även doktorand inom konstnärlig forskning på Stockholms dramatiska högskola. Regisserade här Alice i Underlandet och gjorde scenografi till samma uppsättning tillsammans med Lisa Hjertén.

Auditions!

Nedan information om tre kommande auditions. Gilda Stillbäck och Cirkus Tuut håller audition redan 18 november, anmälan till audition för Skånes Dansteater och GöteborgsOperan ligger 30 november respektive 12 december.

 

Gilda Stillbäck/Cirkus Unik letar efter två kvinnliga samt en manlig dansare/performer till en dansteaterföreställning för barn. Kreationsperiod under våren 2019 (exakta veckor ej bestämda än) med premiär och efterföljande turné i september 2019. Stark teknik, gärna personligt rörelsespråk, vana av partnering och av att använda sin röst på scen i tal och sång efterfrågas. Även vana av att improvisera och vara en aktiv del av det skapande arbetet.

Audition söndag den 18 november kl 10.00 på Danscentrum Väst, Ärlegården i Göteborg.

Sökande bör bo i Göteborg med omnejd då repetitionsperioden är i Göteborg, i Borås på Regionteater Väst samt på Tjörn. Välkommen att maila CV och annat ni vill dela så snart som möjligt! Audition efter inbjudan.
cirkustuut@gmail.com

Info om Gildas arbete finner ni här: www.gildastillback.com

 

Skånes Dansteater söker dansare.
Senaste ansökningsdatum är 30 november. Audition hålls 9-10 februari 2019.
Ansök här.

 

GöteborgsOperan söker dansare.
Senaste ansökningsdatum är 12 december. Audition hålls 12-13 januari 2019.
Ansök här.

Corporeal mime masterclass with Mai Rojas

In collaboration with GBG Mime Fest Danscentrum Väst offers a masterclass with mime artist Mai Rojas.

November 3rd 10-13 at Danscentrum Väst, Ärlegatan 3, 414 57 Göteborg

Register by mailing your name and a few lines about your artistic practice to info@gbgmimefest.se before October 31st. Free of charge. For more information.

Utlysning av VASS 2019 PRODUCENTER

Nu i höst och kommande vår spelas VASS-föreställningar från vår första omgång hos våra föreningar i Skövde, Ulricehamn, Alingsås, Trollhättan och på Tjörn. Det har varit en intressant omgång där vi lärt oss mycket. Nu är det dags att söka till nästa omgång!

I detta projekt ryms alla deltagande utövare inom teater/dans/musik under samlingsnamnet ”producenter”. ”Föreställningen” kan alltså vara en konsert, med musiken som bärande uttryck, ett dansstycke eller annan form av sceniskt uttryck.

Vad är VASS 
VASS är en ansats för att smalare fri scenkonst ska bli ett självklart inslag på de regionala arrangörernas scener. Ni kommer få möjlighet att skapa fördjupade relationer till arrangörsföreningar i Västra Götalandsregionen samt ta del av kompetensutveckling. VASS har tidigare genomförts vid Resurscentrum i Skåne, där projektet bland blivit en språngbräda till fler spelningar för fria utövare i regionen.

Deltagande och finansiering
Medverkande i projektet förbinder sig till att delta vid upptakten i januari, ytterligare ett kompetensutvecklingstillfälle under våren samt eventuella spelningar hösten 2019.

Finansieringen av VASS sker genom projektmedel från Västra Götalandsregionen. Arrangörerna får en subvention på 10 000kr per föreställning som de väljer att köpa in till hösten 2019. Ingen ersättning utgår för medverkande i VASS, utöver de gager ni får för eventuella spelningar.

Anmälan och urval
Grundkriteriet för att kunna medverka är att föreställningen skall kunna turnera i Västra Götalandsregionen hösten 2019. Det behöver dock inte vara en ny föreställning, utan det kan lika gärna vara något som ni tidigare haft på repertoaren. Eftersom ingen ersättning utöver det turnégage ni själva sätter utgår, så bör det inte vara något som ni behöver skapa från grunden enkom för detta ändamål.

Ni kan anmäla er föreställning fram till 15 november genom att skicka ett mail till er centrumbildning med samtliga uppgifter nedan. Därefter kommer fyra ”vassa” scenkonstverk att väljas ut av en referensgrupp bestående av representanter från centrumbildningarna Teatercentrum, Danscentrum Väst och Musikcentrum Väst, samt Riksteatern Väst. Besked lämnas till samtliga sökanden innan jul med inbjudan till en upptaktsträff i januari 2019, där utvalda föreställningar och arrangörsföreningar presenteras. Projektägarna styr dock inte arrangörernas inköp av de utvalda föreställningarna och producentens medverkan i VASS är därför ingen garanti för speltillfällen hos föreningarna.

Skicka anmälan senast 15 november till:
Teatercentrum: marcus.lilliecrona@teatercentrum.se
Musikcentrum Väst: lars@mcv.se
Danscentrum Väst: vast@danscentrum.se

Följande information ska finnas med i ansökan:
KONTAKTUPPGIFTER • Teater/Grupp • Kontaktperson • Adress • Telefon • Mail • Hemsida
VERK/FÖRESTÄLLNING • Verkets namn • Synopsis/Kort beskrivning av verket • Varför är verket ”vasst”? • Eventuell workshop/samtal/kringarrangemang som kan erbjudas
TEKNISK SPECIFIKATION • Gageanspråk (paketpris inkl. traktamente, milersättning inom Västra Götalandsregionen) • Scenyta • Krav på mörkläggning (ja/nej) • Riv och byggtid • Övrig teknik/utrustning som arrangören behöver så för • Verkets längd (paus?)
PRESSMATERIAL • Länk till trailer eller video • Pressfoto • Utbudsblad/affisch med scenkonstportalsformat – länk

Välkommen med din ansökan!

Thomas Schaupp – dansdramaturg ger workshop på Danscentrum Väst!

Koreografi – dramaturgi – samtida konst
Workshopen närmar sig dramaturgi från såväl ett praktiskt som teoretiskt perspektiv.  Den inleds med en introduktion till (dans)-dramaturgins historia och leder över till olika metoder inom ramen för konstnärliga praktiker. Bland frågorna att diskutera och praktisera rör sådant som hur kontextualisera sitt konstnärliga arbete/verk in ramen för den socio-kulturella verkligheten? Hur talar en om sitt verk? Vilken roll har dramaturgi i att sammanlänka konst och samhälle? Hur formulera en idé? Vilka möjliga praktiska strategier kan dramaturgi bidra med inom koreografi?

Thomas Schaupp är frilansade dansdramaturg baserad i Berlin och Oslo. Han samarbetar med en rad olika koreografer och föreläser och/eller håller workshops i såväl Europa som Kanada.  I samarbete med Ibsen International och Goethe Institutet, Beijing ingår han i ett två-årigt program om dansdramaturgi i Kina.

Workshopen hålls på engelska.

NÄR: Fredagen den 23 november – söndagen den 25 november
Fredag 14.00-19.00
Lördag 10-18
Söndag 11-15

VAR: Ärlegården

ANMÄLAN: OBSERVERA ATT ANMÄLAN ÄR BINDANDE OCH ATT DET INNEBÄR ATT DELTA UNDER HELA WORKSHOPEN I SIN HELHET. OBS endast 12 platser!

Maila din anmälan till vast@danscentrum.se senast 1 november
Skriv i ämnesraden: Anmälan workshop 23-25 november
Skriv en kort motivation varför du vill delta i workshopen.

Danscentrum Väst söker Verksamhetskoordinator

Danscentrum Väst är en medlemsorganisation för fria professionella dansare och koreografer som är baserade i Västra Götaland. Danscentrum Väst (DC Väst) etablerades 1992 och är medlem i Dans-centrum (DC) som är den nationella sammanslutningen för DC Väst, DC Syd, DC Stockholm och DC Norr. Danscentrum arbetar ur ett nationellt perspektiv inom ramen för den strategi för att stärka den professionella dansen som antagits av Kulturrådet samt för att främja ökad spridning av dans som konstart och skapa goda produktionsvillkor för danskonsten i Sverige. Danscentrum är arbetsgivarorganisation för arbetsgivare inom den fria danskonsten och har därför slutit kollektivavtal med Teater-förbundet för våra juridiska medlemmar. Danscentrum erhåller ett arbetsförmedlande verksamhetsbidrag från Kulturrådet som fördelas till de regionala organisationerna.

ARBETSUPPGIFTER

Som Verksamhetskoordinator ingår du i föreningens gemensamma arbete tillsammans med styrelsen och Verksamhetsutvecklingschefen, för att utveckla föreningen till en stark organisation med hög relevans och betydelse för frilansande dansare och koreografer verksamma inom den professionella danskonsten i Västra Götaland och Sverige.

Som verksamhetskoordinator arbetar du utifrån DC Västs verksamhetsplan och mål. Du rapporterar till Verksamhetsutvecklingschefen.

Tjänsten innebär att du, tillsammans med styrelsen och verksamhetsutvecklingschef, arbetar med ekonomi, ansökningar och budgetering och uppföljning av projekt som drivs av DC Väst – både sådana som ingår i kärnverksamheten och övriga, ofta i samverkan med andra instanser.

Du har nära kontakt med DC Västs medlemmar och organiserar verksamheten med daglig träning och gästlärare.

Du deltar i för branschen viktiga mässor och utbudsdagar, vilket innebär resor nationellt och internationellt, samt arbete vissa helger och kvällar.

Du ansvarar för samordning av delar av verksamheten, kommunikation och information om verksamheten, handhar medlemskap samt genomför och ansvarar för arbetsuppgifter delegerade av Verksamhetsutvecklingschefen.

KVALIFIKATIONER

* Intyg och referenser som visar på god förmåga att leda och genomföra projekt av hög kvalitet inom scenkonst/ dans/kultursektor.

* Du är uppdaterad på vad som händer inom dansvärlden/scenkonstområdet både i Sverige och inter-nationellt och du har ett brett nätverk.

* Det är meriterande om du har erfarenhet av att ha drivit egna projekt inom kulturområdet och förstår hur konstnärliga processer fungerar.

* Det är meriterande om du har dokumenterad erfarenhet av att ha arbetat med en medlemsstyrd kulturorganisation.

* Du har god inblick i den offentliga kulturpolitiken på kommunal, regional och statlig nivå.

* Du har god kännedom om bidragssystemen.

* Du har god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift.

PERSONLIGA EGENSKAPER

Du bör ha förmåga att planera, genomföra och följa upp projekt av varierande storlek och karaktär.

Du bör vara strukturerad och kunna organisera och prioritera på ett effektivt sätt.

Du är målinriktad och en driven person.

En viktig egenskap hos dig är att du är en bra kommunikatör med förmåga att lyssna och har lätt att samarbeta med andra.

Det är viktigt att du som person blir stimulerad av att arbeta i förändring, att du har viljan att bidra till verksamhetens utveckling och att tänka nytt.

UTBILDNING

Akademisk utbildning inom scenkonstområdet som producent, projektledare eller administratör av kultur, gärna med internationell inriktning eller motsvarande arbetslivserfarenhet.

KUNSKAPER

Goda kunskaper i bild- och texthantering. Kunskaper kring hantering av sociala medier. Erfarenhet av Word Press-baserad webbhantering. Mycket goda kunskaper inom administration och kommunikation. Vi ser gärna att du talar flera språk än svenska och engelska.

ERFARENHET INOM SCENKONST/ DANS

Minst 3 års erfarenhet av kvalificerat samordningsarbete = Nödvändigt.

Erfarenhet av att ha arbetat som projektledare = Nödvändigt.

Erfarenhet av att ha arbetat med ansökningar, rapporteringar och redovisningar = Nödvändigt.

Erfarenhet av att ha arbetat i internationell miljö = Önskvärt.

ÖVRIGT

Tjänstegrad: Förhandlingsbart dock max 70% – minst 50%

Anställningsform: Tjänsten är en tillsvidareanställning med provanställning i 6 månader.

Lön: Månadslön enligt överenskommelse.

Övrigt: Tjänsten är placerad i Göteborg med kontor på Ärlegatan 3.

I tjänsten ingår arbete vissa kvällar och helger.

Tillträde: 2019-01-14

Ansökan: Skriftlig ansökan i form av personligt brev, CV och Utbildningsbevis mailas till: Jeanette Langert (ordförande Danscentrum Väst) jeanettelangert@hotmail.com

Sista ansökningsdag 15 november 2018!

Frågor om anställningen besvaras av: Jeanette Langert (ordförande Danscentrum Väst) jeanettelangert@hotmail.com

För mer information om nuvarande organisation se hemsida www.dcvast.se och verksamhetsplan.

Audition med Aloun Marchal

Choreographer Aloun Marchal is looking for one or two female performers for a vocal and choreographic project. In this project, four female performers will create the soundscape and the physical-scape live.

He is ideally looking for contemporary dancers with a singular dance vocabulary who have developed their vocal skills.

The auditions will take place at: aliasTEATERN, Helsingegatan 2, Stockholm on Sunday 23rd September at 10h.

Audition schedule:
9:00 – 10:00 warm up
10:00 – Audition.

You are very welcome to discover Aloun’s last creation, Bibi Ha Bibi, the 22nd September at aliasTEATERN at 19h.

The working periods are :
3 – 23 June 2019
23 September – 6 October 2019
14 – 27 October 2019
4 – 30 November 2019

Première 29th of November in Gothenburg, show 30th and hopefully a mini tour the week after.

Dates are not definitive, residencies will take place in Sweden and France.

Please send a cv and material you would like to share with us to this mail address with your application before the 18th of September and we will get back to you before the 19th September.

Auditionmarchal@gmail.com