Aktuellt

Dans – forskning: Liza Penkova

Varmt välkommen till Ärlegården den 23 januari 2020, kl 18:00!

Liza Penkova delar med sig av sitt arbete med  18 steg genom (dans-)historien. Ett forskningsprojekt som startade genom Danscentrum Västs sommarresidens 2017. Läs mer

Elisaveta (Liza) Penkova är en svensk danskonstnär med ryskt ursprung. Hennes verk är rörelsebaserade och kombinerar dansestetik, didaktik och östliga läkningsmetoder.

Mer info på penkova.cc

Utlysning: LABB 2020

Som deltagare i Dansakademins labb våren 2020 söker vi dig som är sugen på att utmana dig själv, få feedback och krocka en idé som du har för att sceniskt och koreografiskt kommunicera med barn och unga. <LÄS MER>

Residens i Sverige

Konstnärsnämndens nya residens i Sverige ger möjlighet att söka två veckors residens i Göteborg, Malmö, Stockholm och Östersund.

Residensstipendiet kan sökas av koreografer och dansare för att bjuda in en internationell samarbetspartner till Sverige. Stipendiet består av 10 000 kr/per person för en tvåveckorsperiod samt ersättning för boende och resor.
Stipendiaterna arrangerar själva boende och resor. Residensen beviljas två veckor.

Sista ansökningsdag: 15 januari 2020

Residens i Göteborg
Residenset arrangeras tillsammans med Danscentrum Väst som ansvarar för värdskapet och bokning av dansstudio.
I ansökan anger du önskad period,  se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.

Residens i Malmö/Skåne
Residenset arrangeras tillsammans med Danscentrum Syd som ansvarar för värdskapet och bokning av dansstudio.
I ansökan anger du önskad period, se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.

Residens i Östersund
Residenset arrangeras tillsammans med Estrad Norr/Region Jämtland och Härjedalen som ansvarar för värdskapet, dansstudio och gästlägenhet.
I ansökan anger du önskad period,  se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.

Residens i Stockholm
Studion är belägen i Konstnärsnämndens lokaler på Maria skolgata 83 i Stockholm. I ansökan anger du önskad period,  se aktuell tidsram i ansökningsformuläret.
(Residenset i Stockholm ersätter internationellt studiostipendium som utgår)

Ansökningstider

Skrivelse till Kulturnämnden Göteborgs Stad

Den 12 december 2019 kom Kulturförvaltningens tjänsteutlåtande innehållande bland annat förslag på besparingar (som det fått i uppgift att göra). Dokument finns att läsa här

Den 16 december skickade Danscentrum Väst en skrivelse till Kulturnämnden med anledning av förslaget att lägga ned Danssatsningen. Skrivelsen finns att läsa här

Den 19 december skickade Danscentrum Väst in ytterligare en skrivelse. Den finns att läsa här

Danscentrums (riks) stödbrev finns att läsa här

Den 19 december 2019 beslöt Kulturnämnden att inte prioritera Danssatsningen undan besparingskravet. Dansresursen kommer däremot att finnas kvar.

Fågelbo Residency International Exchange 2020

The Fågelbo Residency links artists from the subtropics and the subarctics through an international exchange program between Broward/Miami Date Country in the US and Halland/Västra Götaland in Sweden. Fågelbo emphasizes collaboration between visual and performing artists, exploring and implementing new interdisciplinary art works. <LÄS MER>

KID-residens: Anna Nilsson, Jef Stevens och Laura Laboureur

Den 2 december 2019 påbörjar Anna Nilsson Konstnärsnämndens och Danscentrum Västs internationella residens.

Anna Nilsson, akrobat/dansare, har bjudit in den belgiske dansaren och skådespelaren Jef Stevens samt dansaren, vighetsartisten och sångerskan Laura Laboureur till Sverige och Göteborg för två veckors residens. Anna har en cirkusutbildning, men jobbar ofta som dansare. Tillsammans med Jef Stevens och Laura Laboureur kommer hon att göra en transdisciplinär undersökning som skall leda till en föreställning. Detta är en första labperiod inför en längre skapelseprocess nästa år. De kommer att arbeta runt frågor om vad det är som slår an strängen av medmänsklighet inom oss. Hur väcks empati som gör oss medvetna, gör oss känsliga, får oss att intimt förstå en annans känslor? Vi försöker alla att kategorisera och censurera vad vi ser och med vilket djup vi låter oss beröras.

Om Anna Nilsson 
2001‐2005 turnerade hon med  det belgiska nycirkuskompaniet Feria Musica som akrobat/dansare i Vertige du Papillon. Hon har även undervisat på cirkus- och dansgymnasiet i Gävle, varit anställd som dansare vid teaterkompaniet NT GENT. 2010 fick hennes föreställning I, Mistress & Wife pris i Young Talent of Circus in Europe.

2014 hade Anna premiär på föreställningen Expiry Date som fortfarande turnerar ﴾Modafe‐Seoul Contemporary Dance Festival, Syd‐Korea, Mime‐Festival, Barbican, London, Palais des beauxarts Charleroi, och planerad fram till maj 2020﴿. 2015 grundade Anna kompani Petri Dish som hon är konstnärlig ledare för tillsammans med Sara Lemaire.

Residenset genomförs i samarbete med Stora Teatern.

Arbetsstipendium

Kulturnämnden utlyser 15 arbetsstipendier à 100 000 kronor att sökas av yrkesverksamma konstnärer bosatta och verksamma i Västra Götaland. Stipendierna är ett av kulturnämndens sätt att gynna nyskapande i Västra Götaland och skapa förutsättningar för långsiktigt konstnärligt skapande inom alla genrer. Stipendiet kan erhållas högst tre gånger. Ansökningarna bedöms av en sakkunnig jury.

Ansökan om arbetstipendium 2020 är öppen till och med den 16 december 2019. <LÄS MER>

Stöd de fria konstnärerna i Belgien!

I Belgien har beslut fattats att skriva ner projektstöden till den fria sektorn med 60%.  Etablerade kulturinstitutioner får en nedskrivning om 6 %. Det är den flamländske  kulturministern Jan Jambon som  tilhör det nationalistiska Ny-Flamländska Alliansen som genomfört detta. Hjälp de protesterande konstnärerna genom att skriva under denna petition.

Mer att läsa om detta:

The Brussels Times

Morgenbladet

Utlysning: Residens för danskonstnärer Uppsala juni 2020

Köttinspektionen är ett kulturhus beläget i Uppsala, och har funnits sedan 2014. I huset ryms tre verksamheter som turas om i lokalerna; dans, teater och konst.

Vi som driver Köttinspektionen Dans har sedan 2016 presenterat och upplåtit lokalen till en mängd konstnärliga praktiker, föreställningar och interventioner som på olika sätt experimenterar med dans och koreografi som konstform, politik, relation. Under en månad, 1 juni – 30 juni 2020, erbjuds ett residens till dansare eller koreograf, enskild eller grupp, för att i slutet av perioden möta en publik i en öppen presentation eller föreställning.

<LÄS MER>