Aktuellt

Julstängt

Kansliet är stängt från 14 december till 4 januari. Under den perioden kommer vi inte att kunna besvara e-post eller telefonsamtal.

God jul och Gott nytt år!

Inbjudan till Danscentrum Västs 25-års fest!

Du är varmt välkommen till Danscentrum Västs 25-års fest!

Danscentrum Väst bjuder in alla nuvarande och tidigare medlemmar, anställda, samarbetspartners och finansiärer. Vi vill fira att det skapades en samlande organisation för det fria och frilansande professionella danslivet i Göteborg 1992!

Kvällen inleds med en kort tillbakablick av Gun Lund som var med och tog initiativet. Därefter är det fritt fram för hyllningstal, happenings och överraskningar.

DJ Livsfarligt står för musiken.

Det lottas ut ett terminskort till daglig träning (kl. 19)!

Plats för firandet: 3:e Våningen!
Adress: Sockerbruket 9, Göteborg.
Tid: 14 december, kl.18.00

Vi bjuder på mingeldryck och småplock.

Ingen föranmälan.

Hjälp oss sprida inbjudan till alla tidigare medlemmar, anställda, samarbetspartners och finansiärer. Kul om så många som möjligt kan vara med!

Här är en länk till fb-eventet.

Skicka gärna in bilder från produktioner du skapat i våra studios på Kulturbageriet och Ärlegården. Skicka en eller två bilder till: vast[at]danscentrum.se senast 11 december så gör vi ett bildspel med dem.

Varmt välkommen!

Danscentrum Väst om #tystdansa

Via #tystdansa-bloggen publicerades under onsdagen 22/11-17 vittnesmål från kvinnor, icke-binära och transpersoner som är verksamma inom dansfältet. Där beskrivs oacceptabla arbetsförhållanden och övergrepp.

Danscentrum Väst ställer sig bakom uppropet och kommer att arbeta för att få slut på övergrepp och kränkningar inom vårt arbetsområde.

Konsten, pengarna och villkoren

Ett seminarium om skapandets villkor, kulturskaparna plånböcker, stad och land.

Plats: Folkteatern, Göteborg, foajéscenen
Tid: onsdagen den 29 november kl 15.30–18.30 (kaffe och macka

från 15.00).
Seminariet är kostnadsfritt och vänder sig till kulturutövare inom alla konstformer och organisationer som jobbar för och med utövare. Anmäl dig senast den 21 november till Anna Karlsson: anna.f.karlsson[at]vgregion.se (tel 070 149 25 75).

Programmet för seminariet hittar du här: Konsten, pengarna och villkoren

Teaterförbundets dansavdelning kommer till Göteborg

Är du dansare eller koreograf? Kom till Danscentrum Väst. Fredagen den 1 december 13.45 – efter daglig träning.

Teaterförbundet berättar om vad de har jobbat med som har gjort skillnad och hur förbundet fungerar. Och de vill gärna veta vad du tycker om dansbranschen. Frågor är självklart välkomna.

Teaterförbundet kan bli ditt fackförbund om du inte redan är medlem. Som medlem har du dem i ryggen oavsett om du är frilansande dansare, koreograf eller anställd vid en institution.

Det kommer finnas kaffe/te och tilltugg.Välkommen att prata med oss!
dansavdelningen[at]teaterforbundet.se

Kulturbudgeten: Ett steg i rätt riktning

En ökning med 25 miljoner kronor till fria aktörer inom scenkonstområdet i regeringens budgetproposition för 2018. 

Det statliga anslaget är en viktig grund för den fria scenkonsten, som utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till ett dynamiskt, högklassigt och varierat utbud.

Den fria scenkonsten samspelar både med den institutionella och den kommersiella scenkonsten och utgör en kraft för förnyelse och utveckling av hela kulturlivet och samhället i stort. För att det ska vara möjligt krävs resurser och långsiktig planering.

Sedan 2014 driver Teatercentrum, Danscentrum och Teaterförbundet för scen och film Upprop för den fria scenkonsten, ett gemensamt krav på fördubblade anslag till den fria scenkonsten, tillsammans med ytterligare fyra punkter om förbättrade villkor för den fria scenkonsten. Budgetförslaget innebär en ökning av det statliga anslaget med 12 procent. Hur stor del av denna ökning som kommer att fördelas i verksamhets- och produktionsstöd till den fria scenkonsten återstår att se under 2018.

– Vi välkomnar varmt de 25 miljonerna till fria aktörer inom scenkonstområdet. Det här är ett steg i rätt riktning, men om den utominstitutionella danskonsten ska ha möjlighet att överleva, utvecklas och spridas över hela landet behövs ytterligare medel, säger Maria Rydén, ordförande i Danscentrum.

– Den fria scenkonsten är en grundläggande del av Kultursveriges ryggrad. Regeringen tycks nu förstå att urholkningen av dessa verksamheter måste bromsas för att värna tillgången till fri scenkonst i hela landet. Det är nödvändigt med en reell förstärkning av produktionsvillkoren för den fria scenkonsten, säger Jenny Forslund, ordförande Teatercentrum.

– Det är mycket glädjande att vårt gemensamma Upprop för den fria scenkonsten har gett resultat. Ökningen är en bra början, men anslagen till den fria scenkonsten har urholkats under lång tid, och ytterligare satsningar måste till, säger Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet för scen och film.

Läs Upprop för den fria scenkonsten här.

 

KONTAKT för uppropet:
Jenny Forslund, ordförande Teatercentrum
073-803 94 93

Maria Rydén, ordförande Danscentrum
072-524 99 86

Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet för scen och film
070-585 22 83

Välkommen på en presentationskväll av årets Sommarresidens!

Fri entré
21 september 2017

18.00-21.00

Danscentrum Väst – Ärlegatan 3

Kom och ta del av de 12 sommarresidensen när de presenterar sig. Träffa andra medlemmar och se vad de har på gång. Bjud gärna med dansintresserade vänner. Vi bjuder på mingeldryck och snacks.

Arbete från sommarresidensen visas av Anna Bergström, Nilla Björkman, Joanna Asia Domanska, Alexandra Wingate, Minna Elif Wendin, Felix Skalberg, Love Hellgren, Maria Berndtsson, Moa Sobelius, Liza Penkova, Marcella Quinchavíl Stéen och Kompani Baldal & Kivimäki.
LÄS MER