62 nya internationella bidrag inom teater och film beslutade

Totalt beviljades drygt 600 000 kr kronor till 36 teaterkonstnärer och 26 filmkonstnärer. Resorna går till 37 länder på fem kontinenter.

Flera bidrag fördelades till resor för olika workshops och samarbeten med teatergrupper, festivaler och organisationer runt om i världen.
Al-Harah Theatre i Palestina har bjudit in medlemmar från Ögonblicksteatern i Umeå för ett gästspel med barnföreställningen Här är jag! som spelas för bebisar.

Skådespelaren David Wiberg är inbjuden till Kambodja för att göra två workshops om könsstereotyper utifrån hans scenkaraktär Linnéa.

Till Sverige bjuds Ariane Mnouchkine och fem skådespelare från Théâtre du Soleil in av regissören Sofia Norlin som själv tidigare har arbetat med gruppen. I augusti kommer Théâtre du Soleil att hålla i en stor workshop för 50 medverkande skådespelare på Bergmancenter på Fårö.

Inom film gavs tre filmare bidrag för resor som syftar till att uppmärksamma kvinnors utsatthet i världen. Dokumentärfilmaren Ewa Cederstam reser till Zimbabwe för ett seminarium utifrån sin film Våga minnas om våldtäkt och Izabella Demavlys Knoh åker till Indien där hon ska skildra kvinnor som drabbats av syra-attacker.
Tillsammans med Nima Yousefi får Nathalie Álvarez Mesén bidrag för att göra research i Colombia inför kortfilmen Clara Sola om en kvinna i ett strikt katolskt system.

Klicka på länkarna för att se alla beviljade bidrag:
TEATER resebidrag och internationella kulturutbyten
FILM resebidrag och internationella kulturutbyten

Besluten fattades av Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer den 26 maj 2015. Sammanlagt gavs 629 000 kr som bidrag för resor och utbyten till 37 olika länder.

Kontaktinformation:
Tina Pettersson
Handläggare och sekreterare åt arbetsgruppen för teater-, film- och danskonstnärer
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se
konstnarsnamnden